Jutarnji list:

Diplomatski izvori tvrde: BiH će u utorak dobiti status kandidata za EU

Vijeće općih poslova preporučuje da se Bosni i Hercegovini dodijeli status zemlje kandidata, pod uvjetom potvrde Europskog vijeća, piše u tekstu nacrta.
Vijesti / BiH-EU | 12. 12. 2022. u 18:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski Jutarnji list večeras piše kako bi Vijeće općih poslova EU-a trebalo na sastanku u  Bruxellesu u utorak usvojiti zaključke kojima bi se Bosni i Hercegovini dodijelio status kandidata.

BiH status kandidata 

Ta je odluka, pod uvjetom da ju dva dana kasnije, 15. prosinca, na summitu potvrde čelnici zemalja članica na Europskom vijeću, već ugrađena u tekst nacrta zaključaka koji bi se trebali usvojiti u utorak u Bruxellesu. Procedura je takva da zaključke usvajaju ministri na Vijeću Europske unije, a zatim ih odobre i lideri na summitu EU.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, Vijeće općih poslova preporučuje da se Bosni i Hercegovini dodijeli status zemlje kandidata, pod uvjetom potvrde Europskog vijeća, piše u tekstu nacrta. 

Loše stanje 

Vijeće, bez obzira na sve primjedbe o lošem stanju u BiH, djeluje na temelju preporuke Europske komisije od prije dva mjeseca kada je u paketu proširenja dala uvjetnu preporuku za status kandidata Bosni i Hercegovini.

Prema diplomatskim izvorima u Bruxellesu, postoji “velika suglasnost” oko ove odluke, no i dalje je moguće blokada neke zemlje. Među njima se spominje Nizozemska, kao zemlja koja navodno ima najviše rezervi prema ovakvoj odluci.

Borba protiv korupcije, kriminala 

Vijeće EU-a će poručiti liderima BiH da hitno moraju poduzeti korake u implementaciji preporuka Europske komisije o reformama, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, upravljanju migracijama i temeljnim pravima. 

Bosna i Hercegovina je jedina zemlja regije Zapadnog Balkana koja je predala prijavu za članstvo, ali još nije stekla status kandidata. Zanimljivo je da će upravo na dan kada bi BiH mogla dobiti status kandidata, Kosovo predati svoju prijavu za članstvom u Europskoj uniji. Kosovo je jedina zemlja u Europi koja želi biti članica EU-a, ali još uvijek nije predala prijavu za članstvo.

Kopirati
Drag cursor here to close